טיולי ג`יפים – דרך הבשמים הנבטית

מאת: רוני שיאון

התחלת מסלול , העיר הנבטית עבדת , מעט מדרום למדרשת בן גוריון וקיבוץ שדה בוקר.
מומלץ לעלות ולבקר בעיר עבדת , בה נמצא עושר ארכיאולוגי רב מתקופת הנבטים שהקימו את העיר והביזנטים שחיו כאן אחריהם.
מי שמחפש את הנהיגה בשטח יכול לדלג לכיוון מכתש רמון ולקבוע נקודת מפגש בראש מעלה העצמאות ומשם תצפית כללית אל מכתש רמון.
נרד במעלה העצמאות, שנפרץ ב-1953 ושימש דרך בטוחה לעיר אילת לאחר פיגועי פדאיון במעלה עקרבים, אל מכתש רמון, נגיע בנסיעת כביש עד לשילוט המפנה אותנו שמאלה, לנחל אפור לכיוון חניון בארות. נפנה לכיוון חניון בארות וניפרד מהכביש לשעות הקרובות.
תזכורת – מכתש רמון הינו שמורת טבע ייחודית מסוגה בעולם כולו, אנשי רשות הטבע והגנים טורחים רבות על תחזוקת הדרכים בשמורה, כאן המקום לבקש מהמבקרים לא לרדת מהדרכים המסומנות וכמובן לשמור על הניקיון, כמו כן יש ברחבי השמורה שלטים המסייעים להגיע לאתרים השונים במכתש ובהחלט ניתן להיעזר בהם. מרכז מידע למטיילים במרכז המבקרים של רשות הטבע והגנים במצפה רמון (08-6588691/8), אפשר וכדאי לעבור במרכז המבקרים לפני הירידה למכתש רמון.
לאחר נסיעה בנחל אפור, כ-5 ק”מ, במפגש עם ציר הנפט נגיע לחניון בארות, זהו חניון לילה ויום מוכרז של רשות הטבע והגנים, (יש מים זורמים, סככות ואוהל אירוח בדואי), מומלץ לא לבזבז זמן כאן אלא להצטייד מראש במים. אלא אם כן המקום משמש אותנו ללינה לפני הטיול וכנקודת יציאה למסלול.
נמשיך מעט צפונה, כק”מ, על ציר הנפט ונפנה ימינה לכיוון מזרח, לרמת סהרונים, עוד קילומטר ואנו מגיעים למזלג דרכים, נפנה ימינה (2.5-3 ק”מ) לעין סהרונים ומצד מחלת (מצד סהרונים) שהם התחנה של דרך הבשמים בתוך מכתש רמון.
עין סהרונים נקרא כך על שם הסהרון המשולשל הגדל בסביבות המעיין לרוב. ברוב ימות השנה ניתן לראות רק את הצמחיה הצפופה במקום, אך חפירה של מס` ס”מ בקרקע, או ביקור באתר בשלהי חורף גשום, יגלו לנו את מי המעיין. המעיין שימש מקור המים של מצד מחלת (סהרונים) הסמוך ששלט על הדרך הנבטית והיה תחנת דרכים (חאן) לשיירות הבשמים שעברו במקום.
מצד סהרונים הוא התחנה הרביעית בדרך הבשמים הנבטית רומית.
המתחם גדול ודומה לתחנה אחרות בדרך הבשמים כמו במואה (לשם נגיע בהמשך). על בסיס המעיין הסמוך ,עין סהרונים, נבנה במקום חאן שיכול להכיל מס` גדול של עוברי דרכים ואנשי השיירות על בהמותיהם. בחאן נוכל לראות חדרים רבים, מתקן רחצה ועוד ממצאים ארכיאולוגיים המעידים על היות המקום מרכזי בדרך הבשמים. במקום חניון יום מוכרז של רשות הטבע והגנים.
כאן יש שתי אפשרויות להגעה למפער נקרות, פתח היציאה ממכתש רמון לנחל נקרות לכיוון הערבה (מזרחה). אפשרות אחת לרדת במעלה דקלים, במעלה שיפוע חד ומדרגות סלע עם סיבובים ומתאים לחובבי עבירויות ונהיגה טכנית.
אפשרות שנייה היא לחזור מעין סהרונים מעט מערבה (2.5-3 ק”מ) למזלג הדרכים ולפנות ימינה לכיוון גבעת חרוט וקיר הדייקים בנחל ארדון. למי שבוחר באפשרות השנייה כדאי לשים לב לתופעות גיאולוגיות מרהיבות בצד הצפוני והמזרחי של הדרך, ניתן להבחין באבני חול בשלל צבעים וגוונים ודייקים שחוצים שכבות גיאולוגיות בנות מיליוני שנים.
צומת דרכים תאחד את שתי הדרכים ליציאה אחת ממכתש רמון לכיוון מזרח בנקודה הנקראת מפער נקרות.
לאחר המעבר במפער נקרות, מצפה לנו נהיגה טכנית הכוללת מדרגות סלע, שיפועים, שיפועי צד ובולדרים (סלעים) לרוב.
נגיע למצד נקרות ובור נקרות וכאן נוכל להתרענן מעט בצל עצי שיטה גדולים. כדאי לצעוד לבור נקרות ולראות מבנה אבן מקורה שעומקו כשלושה מ`. המבנה שימש בריכת אגירה למי גשמים ושיטפונות שזרמו בנחל מישר המתנקז כאן לנחל נקרות. תעלת אבן מובילה את המים מנחל מישר לתוך הבור. אפשר להבחין בתקרה הנשענת על שלוש קשתות אבן. בימות הקיץ החמים אפשר ליהנות מהקרירות היחסית בתוך הבור.
מצד נקרות עצמו לא שימש כמקום חניה לעוברים בדרך, אלא רק נקודה שבה היה חיל מצב שהגן על השיירות. הבור הקטן יחסית, בהשוואה לעין סהרונים, לא יכול לספק מים לכמות גדולה של אנשים ובהמות משא. במקום שרידי המצודה, מבנה גדול בן שישה חדרים.
נצא ממצד נקרות מזרחה, במורד נחל נקרות, לאחר כ 3-3.5 ק”מ נגיע לצומת דרכים מסומנות. דרך אחת ממשיכה עם נחל נקרות לכיוון צפון – צפון מז`, עם דרך זו אפשר להגיע עד כביש הערבה בדיוק מול צומת הכניסה למושב עין יהב.
הדרך השנייה, בה נמשיך, מובילה אותנו להמשך דרך הבשמים בכיוון מזרח.

אנו נוסעים בדרך המסומנת המקיפה את הר משא מדרום, לאחר כ- 3 ק”מ הדרך מתחילה להתרחק מהר משא ולטפס לרמת קצרה, חלק מרמות עומר.
נמשיך בטיפוס רכוב מזרחה עד שנגיע לשרידי המצודה, היא מצד קצרה, במקום תתגלה לעינינו תצפית נוף רחבה ומדהימה של הערבה התיכונה והרי אדום ממזרח.
מצד קצרה תחנה בדרך הבשמים הנבטית שנועדה לשמירה על הדרך ועל בטחון העוברים בה. אפשר להבין את חשיבותו האסטרטגית של המקום. השרידים במקום אופייניים למצודות על הדרך וכמו במצד נקרות אפשר למצוא במקום שרידי מבנה וכן שרידי מערכת לאיסוף ואגירת מים, עבור היושבים במקום.
ממצד קצרה נתקדם מזרחה בירידה לנחל קצרה, הירידה במעלה קצרה הינה בדרגת עבירות בינונית עד קשה. לרכבי השטח הפחות קשוחים וגם למי שלא מרגיש מספיק מנוסה מומלץ להתחבר כחצי ק”מ לאחר היציאה ממצד קצרה, לציר עוקף מעלה קצרה, דרך זו מקבילה לנחל קצרה, הציר עובר מעל הנחל ולא בתוכו והירידה בציר זה מתונה יותר ובדרגת עבירות נוחה יותר.
שני הצירים נפגשים שוב כ- 4 ק”מ מזרחה, בחלקו התחתון של נחל קצרה, מכאן נמשיך מזרחה עד שנגיע לשרידי העיר הנבטית מואה, במקום נמצאת מצודה נבטית החולשת על דרך הבשמים.
המקום שישמש כמצודת משמר וחאן המשמש את שיירות הסוחרים שעברו כאן בדרכם מארצות ערב והמזרח לערי הנמל והמסחר לחוף הים התיכון. במקום צומת דרכים חשובה של דרך הבשמים ודרך הערבה. בסמוך לעיר ישנם שרידי חקלאות ומתקני חקלאות קדומים, כשמחברים זאת לשרידים מעניינים שנמצאו בתוך העיר כמו מקדש וחנות בנוסף לחדרי מגורים ומבנים, אפשר להבין שכאן הייתה עיר גדולה ועשירה שצמחה על בסיס השליטה בדרכי המסחר שעברו במקום.
מכאן נשאר להמשיך מזרחה דרך נחל עומר ולצאת לכביש הערבה בסמוך למושב צופר.

טיול מוצלח ונעים בכל דרך.

הערות חשובות מאוד
מומלץ לצאת לטיול בליווי מורה דרך מוסמך מטעם משרד התיירות.
אין לצאת לטיול ללא הכרת השטח, הדרך ואופי הנהיגה בשטח קשה.
על המטיילים להתעדכן על פעילות צה”ל בשטחי אש בהם עובר המסלול.
יש לשים לב לכך שרמת העבירות בדרכי המדבר משתנה כתוצאה מפגעי מזג אוויר ואדם, יתכן והמצב בשטח שונה מהמתואר בכתבה. אין לטייל בכלי רכב בודד בשטח.
יש לנהוג בשיקול דעת ובאחריות, לפני היציאה לשטח יש להצטייד ברשימת טלפונים לחירום של פקחי רשות הטבע והגנים, צה”ל, משטרה, יחידות חילוץ אזוריות, בתי ספר שדה.
מומלץ לעיין ברשימת ציוד לטיולי ג`יפים באתר בכל דרך ובאתרים אחרים.
http://www.inanyway.com/app/Showcontent.asp?ID=5976&Tipe=1&Sr=&Sl=&St=&Sb=&S=219

יש לנהוג לפי כל חוקי התעבורה בישראל והנחיות רשות הטבע והגנים.
יש להצטייד במפות סימון שבילים ולעקוב אחרי הסימון בשטח.
אין לראות בכתבה זו אלא המלצה למסלול הטיול.

פרטים אודות מחבר המאמר:

רוני שיאון – איש שטח, טבע וטיולים מאז… B.A. גיאוגרפיה, סוכן נסיעות, מנכ”ל “בכל דרך” טיולי ג’יפים, אטרקציות ואירועים בטבע www.inanyway.com

050-4134660

מקור המאמר: http://www.reader.co.il/article/28017/טיולי-גיפים-דרך-הבשמים-הנבטית

אודות מחבר הפוסט

One thought on “טיולי ג`יפים – דרך הבשמים הנבטית

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *