בטיחות בעת טיול בטבע

מאת: אנדרי מטיאס

מנהל אגף הסברה, פרסום והוצאה לאור במוסד לבטיחות ולגיהות.

חג הפסח הוא חג האביב. בימים היפים מחליטים רבים לצאת לטיול בטבע ברחבי ארצנו כדי ליהנות מהנופים, הפריחה, וזרימת המים השופעת אחרי החורף המבורך בגשמים ממנו נהנינו השנה.

אך עם זאת, הטיול בטבע טומן בחובו סכנות לא מעטות. יוצאים למקומות לא מוכרים, בהן אנחנו יכולים לאבד את דרכנו, הולכים בשמש, מסתובבים ביערות, ליד שפת מצוקים, ליד מקורות מים. כיצד נכין את הטיול כדי שיהיה מוצלח ומהנה?

ראשית, צריך לערוך תוכנית של הטיול, רשימה של המקומות שאנחנו עתידים או רוצים לבקר בהם. את הרשימה להשאיר אצל מישהו שנמצא בבית, ויודע היכן אנחנו מטיילים.  לאחר מכן, יש להכין את הרכב לנסיעה וכמובן את הציוד האישי.

הציוד האישי חייב לכלול: כובע מתאים, רצוי רחב שוליים, כדי שיגן עלינו מפני קרני השמש. חשוב שנצטייד במים לשתייה, בכמות שתספיק לנו גם אם נלך לאיבוד ונתקע בשטח, בבגדים מתאימים ונוחים וכמובן בנעליים מתאימות. טיול בסנדלים, במקומות שבהם יש סלעים או אבנים הוא אינו נעים, ואנו עלולים להיפגע.

אריזה ונשיאה של הציוד היא נושא חשוב. ד”ר יוהנה גייגר, מדריכת ארגונומיה ארצית במוסד לבטיחות ולגיהות, ממליצה תמיד לשמור על הגב. לכן, כשאורזים את התיק, וגם כשפורקים אותו, רצוי להניח את התיק על מעמד או על שידה ולא על הרצפה או על המיטה. כך תמנעו מכיפוף ממושך של הגב בעת סידור התיק.

אם החלטתם לקחת אתכם תיק גב, בחרו בתיק גב בעל רצועות סימטריות, והדקו את רצועות התיק לגבכם. בזמן האריזה, יש למקם פריטים כבדים יותר בצמוד לגב. בכלל, רצוי לא להשתמש בתיקי כתף הגורמים לתנוחת גוף לא סימטרית, בפרט כשמדובר בטיולי יום. בטיולים כאלו, יש להפחית ככל האפשר משקל מיותר, לבדוק את תוכן התיק בכל בוקר מחדש, ולחלק את המשקל באופן סימטרי.

הרכב: הרכב צריך להיות תקין. צריך לבדוק לחץ אוויר בגלגלים, צריך לוודא שהרכב בהחלט נוסע היטב. בעת הכניסה לרכב, צריך להתאים את המושב לנוחיותנו. אם אנו נוסעים ברכב שכור או רכב חלופי, נבדוק את כל אפשרויות כוונון המושב לפני הנסיעה הראשונה. נקדם או נרחיק את המושב כדי לאפשר לרגליים להגיע בקלות לדוושות, ונטה את המושב כך שמשענת המושב תשמור על תמיכת הגב, בזמן שהידיים נחות על ההגה. רצוי שהמרפקים יישארו כפופים מעט. צריך לוודא ששדה הראייה של הרכב מלא וללא הפרעות. וכמובן להיזהר בדרך.

הגענו ליעד. כדאי לשים לב לנקודות בולטות באזור או בשטח בו אנחנו מטיילים, כך שבמידה ונלך לאיבוד, או ניתקע, תמיד נוכל להודיע ליד איזה נקודות בולטות בשטח עמדנו או עברנו. רצוי להחזיק פריטים הנמצאים בשימוש שוטף, כמו ארנק, מסמכים, טלפון סלולרי  או בקבוק שתייה, במקום נגיש – כמו בפאוץ’ או בכיס פנימי. וכך נימנע מהורדות נשנות של התיק מן הגב.

שטח פתוח: צריך להקפיד לשים לב לא להיכנס לשטחים חקלאיים שעלולים להיות מרוססים בחומרי הדברה רעילים. גם לא לקטוף במטעים ושדות פירות וירקות שאיננו יודעים במה הם רוססו. ניזהר ולא ניכנס לבורות מים לא מזוהים. הרי אף פעם לא נדע אם מקור המים הזה בסדר או לא, או מה עומקו. לא נתקרב לשפת מצוק, כי דרדור ממצוק כבר גבה קורבנות לא מעטים.

במשך הטיול יש להקפיד לשתות בדרך כל הזמן, וללכת עם כובע ונעליים מתאימות.

שיהיו לכולנו טיולים נחמדים, יפים, מהנים…ובטוחים!

אנדרי מטיאס

מנהל אגף הסברה, פרסום והוצאה לאור במוסד לבטיחות ולגיהות

אודות מחבר הפוסט

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *