מאת: יאיר בר זוהר
ביקרתי באי לפני כ-15 שנה וגם אז הייתי רק באזור אחד, אזור לימסול. מאז התפתח האי בצורה מדהימה.כבישים נסללו,בתים רבים הוקמו, גשרים הונחו ומרכזי תיירות ומסחר חדשים קמו וצמחו.
למבקר היום באי יש מגוון נרחב של אפשרויות. החופים המרהיבים, אתרי הארכיאולוגיה הרבים,המלונות המרהיבים,ההרים הגבוהים – הרי הטרודוס,חגיגה לחובבי הסקי.המסעדות והטברנות מציעים לתיירים והנופשים מכל העולם חגיגה של ממש.אין פלא שהאי גדוש בתיירים.”באים לכאן 2.5 מיליון תיירים כל שנה על שבע מאות וחמישים אלף תושבים”. אומר לי המדריך המוביל אותנו לארוחת הבוקר במלון “אליאס” ב”לימסול” הנמנה על רשת “קניקה”.
עוד אנחנו שומעים בדרך כי הפלא ופלא התיירות אינה מקור ההכנסה הראשון של הקפריסאים, אלא תחום הספנות.
קפריסין העשירה כל כך בהיסטוריה, מיתולוגיה ואגדות, מוכרת במקום לידתה של אלת האהבה והיופי אפרודיטה,ובתור שכזאת היא מבטיחה אהבה ואושר לכל המבקרים בה. בנוסף להיותה מקום חופשה נפלא,היא יעד מועדף עבור תיירים רבים החפצים לקיים טקס נישואים אזרחיים. אנחנו ביקרנו במהלך הסיור בעיירה ירמסויה.ל פי חוקי האי כמו לעיירות אחרות בקפריסין, ניתנת הסמכות להשיא זוגות בנישואים אזרחיים. תהליך קבלת תעודת הנישואים פשוט למדי, בתנאי שבני הזוג מצוידים בכל התעודות והמידע הדרוש. על הביקור בירמסויה בהמשך.
לימסול נחשבת העיר השנייה בגודלה בקפריסין והיא ממוקמת ביין שתי ערים עתיקות:”אמטוס” ו”קוריון”מהאתרים הארכיאולוגים המשמעותיים ביותר על האי. כאן ממוקם הנמל המרכזי של האי והמרכז של תעשיית היין, עוד אנחנו נוסעים ומיכאליס המדריך ,מסביר לנו על האזור בו מתקיים פסטיבל היין מדי שנה.
“לנמל הישן מגיעות ספינות ועל סיפונן 3000 – 4000 תיירים הגודשים את האי.כאן ריצ’ארד לב ארי התחתן עם ברנג’אריה ביתו של מלך נאברה”. המדריך מצביע על המרכז העתיק של העיר.
העיר המתחדשת על העת וניתן למצוא בה חיי לילה תוססים:טברנות, דיסקוטקים ומועדונים. בקיץ ניתן להאזין לקונצרט באמפיתיאטרון היווני-רומי של קוריון. עוד אנו יוצאים אל מחוץ לעיר, אנו מבחינים בכרמיי היין הרבים הפרוסים.
הכל ירוק ומזכיר את נופיי הגליל. ונקודה ישראלית מאוד חשובה:קניון לימסול החדש הנבנה ע”י היזם הישראלי ד”ר אלכס רז.היקף ההשקעה מוסרים לנו נאמד ב – 100 מיליון דולר. הקניון יפתח בטקס רב משתתפים ב – 29 במאי וכבר 70% ממנו כבר מושכרים לחברות ישראליות מוכרות. עוד אנו נוסעים אנו עוברים טריטוריה בריטית – מחנה צבאי עצום שהוא נחשב אזור בריטי לחלוטין. המחנה מצויד בכל הדרוש לניהול אורח חיים בריטי עצמאי:מגרשי כדורגל, בית ספר,מגורים, מרכזי תרבות, הכל מגודר ותחום בטריטוריה מגודרת עם שמירה קפדנית.
והנה אנחנו נוסעים לכיוון מפרץ פיזורי לאורך החוף. ואיך אפשר בלי קצת היסטוריה וארכיאולוגיה. על מצוק במרומי גבעה מדהימה שוכן לו מוזיאון קוריון והתיאטרון העתיק המפורסם. בשנתיים האחרונות נערכו כאן עבודות שיחזור ושימור מקיפות, עכשיו המקום מקורה וניתן לסייר בו בכיף. בסמוך לו ממוקם האמפיתיאטרון המשקיף אל הנוף. בכניסה ישנו מוזיאון קטן ובו ניתן לרכוש מדריכים ולקבל מידע נוסף.
“עכשיו אנחנו כבר לכיוון מפרץ פיזורי”.כשהוא מדבר על מפרץ פיזורי מתמלא המדריך לקפריסין התלהבות.
גולת הכותרת של מפרץ פיזורי הוא ללא ספק מלונות קולומביה וקולומביה רזורט.
קולומביה רזורט הינו מלון חמישה כוכבים בעל רמת גימור מוקפדת ואסתטית. הוא מתוכנן ככפר קפריסאי אותנטי כשמסביבו בריכת ענק.במלון ספא עם חדרי טיפולים ובריכה פנימית. הכל מעוצב במיטב החומרים.
בסמוך לו וקרוב יותר לים ממוקם מלון קולומביה. המלון ממותג כמלון ארבעה כוכבים, צופה לים ומאפשר חופשת חמישה כוכבים המחירים יותר שפויים. לאחר הסיור במלון קולומביה ,עלינו על גבעה סמוכה על מנת לתצפת לכיוון המפרץ.אין ספק המראה מרהיב,מצד אחד הכפר של פיזורי ומצד שני הים.
לעת ערב אנו מגיעים למלון קורל ביץ’ .מלון קורל ביץ’ הינו מלון חמישה כוכבים דלוקס. המלון נמצא בסמוך לפאפוס וחבוי בתוך מפרץ טבעי.
בבוקר לאחר ארוחת הבוקר אנו עושים סיור במלון. ישנם 15 קטגוריות שונות של חדרים ואנו נהנים מהנוף המרהיב של המפרץ הנשקף מכל עבר. המלון מצויד בכל האפשרויות לחופשה מושלמת למגוון קהליי יעד.זוגות עם ילדים יכולים לקבל סוויטות המותאמות לילדים , כאשר לילדים אגף נפרד.את תשומת הלב שלנו משכה סוויטה מהממת בקומה העליונה. הסוויטה מצויידת ומאובזרים ברצפת פארקט מעץ אמיתי, בריכת שחייה פרטית המשקיפה אל המפרץ, חדר אמבטיה רחב ידיים עם סאונה רטובה ויבשה,חדר ארונות ענק וחדר שירות צמוד. אמרו לנו שזה מיועד לשומר ראש או משרת אישי. בלילה ניתן היה לשמוע מהחדר בו שהיתי את רחש הגלים. יצאתי מוקדם למרינה הצמודה ושאפתי במלא ראותי את האוויר הצח,צפיתי את הים והבחנתי בדייגים היוצאים אל המזח.
בבוקר יצאנו לכיוון הרי הטרודוס.האזור ההררי של קפריסין.ל אורך המסלול ניתן היה להבחין בערים ציוריות מקסימות שהארכיטקטורה של בתיהן נשמרה,עצים גבוהים ונוף הררי ירוק. אנו מטפסים אט אט וכל הזמן יותר גבוה. בדרך ניתן להבחין בצבעי האדמה השונים. מיכאליס המדריך מסביר על הכפרים התורכים שהיו כאן. לאחר בריחתם אוכלסו הכפרים בפליטים.הבתים מיועדים לשימור ואין לנגוע בהם.בדרך עצרנו באומודוס כפר ציורי קטן המכיל את כל מה שצריך לכמה שעות של התנתקות קסומה.מיכאליס לקחו אותנו בשביליי וסמטאות הכפר. ביקרנו בכנסיה המקומית ולאחר מכן אני ועוד כמה חברים ביקרנו במוזיאון משפחתי קטן,הממחיש את החיים כאן בכפר לפני למעלה מ – 500 שנה. הירידה למרתף הייתה קצת מפחידה אך מעשירה. אזור המטבח,חדר הילדים (הדלת הייתה מצוידת בפטנט פתיחה על מנת לשמור על הילדים, חדר ייצור היין ועוד. בכפר ניתן היה לראות את הנשים הקפריסאיות האלמנות הלבושות שחורים, את האיכרים המנומנמים ואת עבודות היד האותנטיות. בכיכר המרכזית ניתן לשבת ולהתרגע על כוס קפה ולהנות מהשמש המלטפת.
גולת הכותרת של הרי הטרודוס הוא אזור פורסט פארק, אזור המשופע במסלוליי הליכה,אזורי פיקניק וטבע. בלב הפארק ממוקם מלון פורסט פארק. המלון ממוקם במרחק הליכה מהעיירה פלטרס,37 ק”מ מלימסול.המלון טובל בחורש טבעי ומוקף יערות ונוף עוצר נשימה.המלון מנוהל עדיין ע”י אותו משפחה שבנתה אותו.ונכון גם פה יש נקודה ישראלית:את המלון תכנן סבא של השוער בוני גינצבורג בנצי גינצבורג בסגנון הבאוהאוס בשנת 1935. בשנת 42 נבנתה קומה שלישית במלון וב – 1992 נבנה אגף חדש.”בניתי את הקוטג’ים בחוץ עבור השייחים הסעודים שהגיעו לכאן” מסר בעל בית מלון,בנו של המייסד ובעל אוסף מכוניות עתיקות מרשים ביותר העומד מחוץ למלון.
העיירה פלטראס הסובבת את המלון מציעה נופש פעיל, מסורות קפריסאיות ייחודיות כנסיות קטנות ובעיקר אקלים נח של גובה 1200 מטר. אם אתם אוהבים לרכב על אופניים בהרים,ללכת בתוך הנוף ובעיקר להירגע ולהנות מרומנטיקה זוהי העיירה בדיוק בשבילכם.
בדרך ללימסול עצרנו בעיירת האמנים לניה. זוהי עיירה קסומה המנוקדת בבתי אמנים:ציירים ופסלים החיים ויוצרים בשלווה. הסמטאות צרות והבתים היפיפיים משתלבים היטב בנוף הכולל.
בערב לאחר שהתמקמנו במלון מדיטרניין בלימסול,יצאנו לטברנה לימסולית טיפוסית:angyrovoli fish tavern הנחשבת לאחת ממסעדות הדגים המובילות באי. את מה שהיה שם לא ניתן לתאר במילים. כמויות עצומות של דגים ופירות ים מכל הסוגים והמינים.
במסעדה הגישו קלמארי, צדפות שרימפס בכל מיני צורות ודגים מטוגנים בכמויות מטורפות. היה טעים ואותנטי.
את הערב עשינו במלון מדיטרניין, מלון ארבעה כוכבים עם רמה של חמישה כוכבים. המלון משקיף אל החוף הים של לימסול וממוקם קרוב למרכזי הבילוי של לימסול.
היום השלישי התרכז בחלקו המזרחי של האי.ושוב אנו עולים לאזור הררי,עוצרים לקפה בעיירה קפריסאית טיפוסיתוממשיכים לכיוון מפרץ אנאסה ומלון אנאסה.
כאשר מגיעים למלון אנאסה ונכנסים ללובי, המילים נעתקות אל מול הפאר הנשקף מול העיניים.
השיש בוהק בעניינים וגרם המדרגות,בלובי המרכזי ניבנה ע”י אומן. מלון אנאסה הוא ללא ספק מספר אחד וכן גם תג במחיר שלו.השקט שעוטף אותך מכל פינה.ביקרנו בסוויטה הנשיאותית הצופה אל הים.בחדר האמבטיה קשה היה להתעלם מהתמרוקים של חברת בולגרי המונחים להם בנון שלנטיות על משטח השיש.על כל פרט ופרט חשבו פה ובעיקר על הפרטיות והשקט.
אנשי המלון קיבלו אותנו על המרפסת עם קוקטייל דובדבנים והתיישבנו על הספות אל מול נופי המפרץ.קשה היה לקום ההרגשה היא כי אתה נמצא בתוך ציור. גם הספא, הבריכה הפנימית, אזורי המנוחה אינם מאכזבים ומספקים את החלום במלואו.
נסיעה קצרה חזרה לכיוון ההררי הביאה אותנו לנקודה חדשה :מלון ההרים פרדיסוס (paradisos) .במלון ממוקמת מסעדה קפריסאית אותנטית, בה ניתן לטעום ממיטב המאכלים הקפריסאים.למעוניינים ישנם חדרים יחסית פשוטים אך מרווחים ונוף הררי עוצר נשימה. מלון פרדיסוס מציע פעילות אתגרית מגוונת הכוללת ביין היתר:רכיבה על סוסים,הליכה במסלולים באזור ורכיבה על אופניים.
לעת ערב הגענו למלון אליסיום בפאפוס.
הכניסה למלון אליסיום elysiym מאוד מרשימה. דיילות חינניות קיבלו אותנו בכניסה כשאנו פוסעים על גשר דמוי גשר צלבני (אפילו את השרשראות ניתן היה לראות). שטחים ציבוריים מעוצבים, בריכה עגולה יפיפייה וסביבה בריכות נוספות וכן נופו של הים נשקף מכל עבר באליסיום. מזג האוויר שהפך לסגריר לא הפריע ולו במעט לחמימות שבפנים. עשיתי את דרכי לאחר התמקמות לספא של המלון ולבריכה הפנימית. האורות מעומעמים ומקנים אוירה של אינטימיות.קומפלקס של סאונות:רטובה ויבשה וכן חדר מנוחה גדול בספא של אליסיום.חוץ ממני וזוג צעיר גרמני לא הייתה נפש חיה בבריכה וההנאה הייתה מושלמת. המלון מעוצב בסגנון של טירה מימי הביניים, הרבה עץ, מרחב,אור מתאים וניקיון.
למחרת אחרי ארוחת הבוקר יצאנו לכיוון ביתו של דיוניסוס.מ תחם ארכיאולוגי מהתקופה הרומאית. ריצפת הפסיפס ממחישה מוטיבים הלקוחים מהמיתולוגיה היוונית והכל השתמר להפליא.פאפוס מציעה הכל למעשה לתייר:נמל עתיק המשופע במסעדות וחנויות,אתרים היסטוריים וארכיאולוגיים, מלונות מכל הסוגים ואוירה קוסמופוליטית.
אם תרצו, תוכלו לבקר ב ג’אמבו – חנות צעצועים גדולה הנחשבת לגדולה ביותר באי ולמצוא את כל שחפצה נפשכם בתחום.מיכאליס המדריך לוקח אותנו בגשם השוטף לחפירות ומסביר לנו על כל מוטיב ומוטיב.
לידינו קבוצה גדולה מאוד של תיירים מכל רחבי אירופה.”הם מגיעים בהמוניהם באוניות”הוא מוסיף. ואנחנו מסתכלים בהם בקנאה. בשוק של פאפוס ניתן למצוא בדים מעשה ידיהם של מקומיים, מזכורות שונות ומשונות של תיירים ובתי קפה.
השוק גדוש תיירים בריטיים שנראה שהם יותר מקומיים מהמקומיים. הלכתי לעשות תצפית לכיוון פאפוס העיר מרחוק ראיתי את מלון אליסיום בו שהינו.
זוכרים את הנישאים האזרחיים?ובכן אחרי הצהריים נסענו לבקר בירמסויה. העיירה ממוקמת סמוך לעיר לימסול מכיוון מזרח.שטח השיפוט שלה הוא כ – 17 קמ”ר,כולל רצועת חוף המשתרעת על 3.5 ק”מ.טקס הנישואים האזרחיים נערך ע”י ראש העיר או ע”י פקיד מוסמך מטעם מועצת העיר.הטקס מתקיים במרכז התרבות העירוני.מרכז התרבות שוכן בבניין עתיק הבנוי בסגנון קפריסאי מסורתי,ששוחזר ושופץ בצורה אותנטית.א ולם החתונות מעוצב גם הוא בסגנון מסורתי ובריהוט כפרי,וקירותיו מעוטרים בתחרה קפריסאית. את פנינו קיבלה הממונה על עריכת החתונות בירמסויה, קיבלנו הסבר על הליכיי הטקס וכל האפשרויות. אחת ההתמחויות של המרכז לקפריסין הינה ארגון החתונות מא’ ועד תו. “אנו תופרים חתונות לפי מידה” מוסיף המדריך. “קיימנו פה וברחבי קפריסין עשרות רבות של חתונות ואין חתונה דומה לקודמתה.
לעת ערב נסענו לעיירה ההררית ווסציניה.500 מטר לפני העיירה ממוקם פנסיון קטן עם מסעדה קפריסאית ייחודית.”כאן אין תפריט” מכריז המדריך. “אוכלים מה שנותנים”. אכן המנות אינן מפסיקות להגיע. המדריך “מזהיר” את המקומיים לבל יוציאו עוד ועוד מנות. אנחנו מתענגים על האוכל ומקבלים הסבר על כל מנה.ל מי שמעוניין יש בצמוד חדרי מלון, המזכירים יותר צימרים.
בערב לפני חזרתנו ארצה עצרנו בבית חב”ד לתפילה וביקור.לאחר תפילת הערב הקצרה סיירנו במקום וביקרנו במקווה החדש במקום.ז אב רסקין הוא “שלוח” של חב”ד ונימצא בקפריסין מ – 2004. הציעו לו להיות שלוח בכל מני מקומות בעולם אך הוא רצה להגיע למקום בתול מיהדות. הוא ראה כי בקפריסין אין שום זכר ליהדות והוא החליט להגיע ולהקים הכל מחדש. ואכן מאז שהגיע לשם ישנה נהירה בלתי פוסקת של ישראלים:אנשי עסקים ותיירים שבאים מבקרים וסופגים קצת יהדות.
פרטים אודות מחבר המאמר:
בוגר בית ספר לתירות, ניהלתי פורום לטיולים במשך שלוש שנים, משתתף פעיל וקבוע בפורומים לטיולים, כותב מאמרים ועצות עבור אתרי טיוליםבישראל ובעולם. אשמח אם תידעו את חבריכם על אתר המידע שלי http:// www.tiulim.net
מקור המאמר: http://www.reader.co.il/article/41985/טיול-לימודי-בגן-העדן-הקפריסאי-אתרים-ומלונות