אוטופיה, הפסטיבל הבינלאומי לקולנוע בדיוני, יתקיים השנה בין התאריכים 21-30 בספטמבר בסינמטק תל-אביב ולצד הקרנות סרטים יכלול מפגשים עם יוצרי קולנוע, סופרים ואורחים מהארץ ומחו”ל, ערבי עיון בנושאי מדע, טכנולוגיה וחברה, תערוכת משחקי מחשב וטכנולוגיה ‘בדיונית’, אי-כנס בנושא הסינגולריות הטכנולוגית ומגוון אירועים נוספים.
הפסטיבל מנוהל ע”י עמותת אוטופיה בשיתוף סינמטק תל-אביב, מופק בשיתוף המחלקה למופעים של עיריית תל-אביב-יפו ונתמך ע”י מועצת הקולנוע הישראלית ומשרד החוץ. בין השותפים המרכזיים הנוספים לפעילות – חמד”ע – המרכז לחינוך מדעי והמכללה הישראלית לאנימציה. מנהל את הפסטיבל אורי אביב ומפיק אותו פרם שי חרמון.
“מטרתנו לקדם את היצירה הבדיונית ולחשוף את השאלות הגדולות בנושאי מדע, טכנולוגיה, חברה ועתיד”, מסביר אורי אביב, מנהל ומייסד פסטיבל אוטופיה ומוסיף: “המדע הבדיוני הוא מעבדה לרעיונות, במה לביקורת חברתית וכלי להשראה – לילדים, אמנים ויזמים כאחד. ב’אוטופיה’ מטרתנו לחזק את הלגיטימציה לדמיון בחברה הישראלית ולהעלות על הדעת את שלא יעלה על הדעת. הרצל ניסח זאת היטב כשהצהיר: “אם תרצו – אין זו אגדה”, בספר שהיווה השראה עבור מייסדי העיר “תל-אביב”.
ישראל ותל-אביב בפרט מושלמות לדיון מעמיק בכוחו העז של הדמיון וביכולתה של אמנות להביא לתמורה. כפי שנאמר, ‘הדרך הבטוחה לחזות את העתיד, היא ליצור אותו'”.
כבכל שנה בפסטיבל מספר תכניות, כולן ברוח הפסטיבל – מדע בדיוני, דמיון ועתיד: פסטיבל קולנוע בדיוני: לכל אורך הפסטיבל יתקיימו הקרנות של מגוון סרטים מהארץ ומחו”ל. את הפסטיבל יפתח הסרט ‘סוף העולם’, סרטם החדש והמצופה של אדגר רייט, סיימון פג וניק פרוסט.
עוד יוקרן בהקרנה חגיגית במסגרת הפסטיבל סרטו החדש של ארי פולמן “כנס העתידנים”, לצידו יתקיים גם ערב עיון בו יידונו לעומק שלל הסוגיות העולות בסרט – זהות, משטר, סמים, דת ונושאים נוספים בהסתכלות עתידנית. השנה יוצג גם מבחר ראוי של סרטים ישראליים באורך מלא, בהם סרטם המדובר של אהרון קשלס ונבות פפושדו מי מפחד מהזאב הרע בהקרנה מיוחדת כדאבל פיצ’ר עם סרטם הקודם, כלבת ; פלאות – סרטו האחרון של אבי נשר ; בשר תותחים – אימה-אקשן, סרט הזומבים המדובר של הבמאי איתן גפני וגולדברג ואייזנברג – מותחן אפל מאת הבמאי אורן כרמי.
תוכנית קלאסיקות בתיאום ולכבוד חגיגות ארבעים השנה לסינמטק תל-אביב: השנה ישיק הפסטיבל את תוכנית “בחזרה לעתיד”. “כנס העתידנים”, הינו עיבוד לספר בשם זה מאת הסופר הפולני המוערך סטניסלב לם. לקראת הפסטיבל נבחרו שלוש יצירות מדע בדיוני גדולות נוספות, סרטים בלתי נשכחים שהם חלק מהקנון הקולנועי, המבוססים גם הם על ספרים שהטביעו חותמם התרבותי:
- 2001: אודיסיאה בחלל (ארה”ב 1967)
- התפוז המכני (ארה”ב 1971)
- בלייד ראנר (ארה”ב, 1982)
לאסופת הקלאסיקות הזו מתווספות שתי קלאסיות מודרניות – סרטו של ריצ’ארד קלי, “דוני דארקו” (ארה”ב, 2001), ושבעה צעדים (Oldboy), סרטו של הבמאי הקוריאני פארק צ’אן ווק, המהווה את פינת הקלסיקה של דיסטופיה.
דיסטופיה | הצד האפל של אוטופיה | תוכנית לסרטי מתח ואימה, אקשן ונקמה: החל מהשנה ניתן מקום לאפל ולשונה, למשונה ולמוזר, לדיסטופיה. סרטים אלו אנו נקבץ תחת כותרת זו, וכאן תמצאו בין השאר את אלוהים יברך את אמריקה של בובקאט גולדווייט, אנחנו מה שאנחנו של ג’ים מיקל, המזרח של זאל באטמנגלי (בכיכובה של בריט מארלינג) וסטוקר בכיכוב ניקול קידמן ומיה וואסיקובסקה, גם הוא מאת פארק צ’אן ווק.
מפגשים ושיחות בנושאי מדע, טכנולוגיה, חברה ועתיד: רובוטים בחברה האנושית (יום ראשון 22.9): הדילמות הטכנולוגיות, החברתיות והתרבותיות העולות מהקשרים בין בני אדם ורובוטים בימינו. במרכז הערב השאלה מהן המשמעויות של חברה בה רובוטים מתקשרים ללא התערבות אדם? בשיתוף אונ’ ת”א והמרכז הבינתחומי, הרצליה.
ערב העתידנים (יום שני, 23.9): ערב לקהל הרחב הבוחן את הסוגיות העולות בסרטו החדש של ארי פולמן, “כנס העתידנים” – זהות, זכויות יוצרים, תעשיית הבידור, סמים ועוד – בהסתכלות לעבר העתיד.
בין המשתתפים: עו”ד נמרוד קוזלובסקי, אלון גלעד, רון פודלכובניק, מומחה האנימציה דודו שליטא ועוד…
הלם עתיד (יום שלישי, 24.9): הסינגולריות הטכנולוגית מבטיחה שפע ואריכות חיים, אך גם שיבושם של סדרי עולם. שורה של הרצאות קצרות העוסקות בסוגיות קונטרוברסאליות בהסתכלות עתידית – האקינג ביולוגי, קדם-פשע, סקס, כסף, דת ועוד…
בין המשתתפים: פרופ’ דוד הראל (מכון וייצמן), ינקי מרגלית, ד”ר כרמל ויסמן, עו”ד יהונתן קלינגר, רן לוי (הבלוג עושים היסטוריה), גל מור (האתר “חורים ברשת”) ואחרים…
הארקייד – תכנית משחקי מחשב: במתחם אוטופיה בסינמטק ת”א יתקיימו מגוון אירועים והפעלות במסגרת תערוכת משחקי המחשב שתוצג במתחם.
בין האירועים: הדגמה של הדבר הגדול הבא במשחקי המחשב, oculus rift, קסדת מציאות מדומה, קסדה האוטמת לחלוטין את שדה הראייה של השחקן ומספקת שדה ראייה וירטואלי וריאליסטי ; אוטופיות דיגיטליות – תערוכת משחקים השואבת השראה מתנועת “הארקייד החדש” המקרבת בין מדיום המשחקים ועולם האמנות, שיוצגו בה משחקים חדשים של יוצרים עצמאיים מרחבי העולם – הקהל הרחב מוזמן לבוא ולשחק בהם (אוצר: שלו מורן), מתחם Xbox של חברת מייקרוסופט ותערוכת “שר המשחקים”, תערוכת עיצוב המציגה שילובים בין משחקי מחשב וקולנוע בשיתוף המכללה הישראלית לאנימציה.
כוכב הרובוטים – הצגת פרינג’ בבכורה, על פי סיפור מאת סטניסלב לם (מאת המחזאי שמואל שוחט): הצגת פרינג’ חדשה שתציג בפסטיבל בבכורה. חוקר חלל נשלח ע”י שרותי הביטחון של כדור הארץ למשימת ריגול בכוכב הרובוטים העוין. שם, מחופש לרובוט, הוא מתערה בחברה ומגלה תרבות רובוטית המבוססת על שנאת האנושות. לאחר זמן לא רב נתפס הגיבור ומגוייס ע”י המחשב הראשי לשרת כסוכן כפול, במטרה לחשוף מרגלים אנושיים שנשלחו לכוכב, שכמותו. בחקירותיו הוא חושף את התרמית הגדולה שהיא-היא, כוכב הרובוטים.
במסווה של סיפור הרפתקאות בדיוני, מעביר סטניסלב לם, הסופר הפולני המוערך, ביקורת חברתית נוקבת על קונפורמיזם ועל הסכנות הטמונות בכניעה מחשבתית.
השקת פרויקט ‘המעבדה’: לאורך מספר חודשים קבוצת סופרים ומעצבים תיפגש עם אנשי מחקר ויזמות העוסקים במדע וטכנולוגיה פורצי דרך – על סף המדע הבדיוני – במטרה לעודד שיח חדש ומרענן בין אנשי רוח ותרבות לבין מעבדות המחקר ואומת ה-היי-טק – להגות משותפת בעתיד. התוצר הישיר של המפגשים תהיה אסופת סיפורים קצרים פרי עטם של המשתתפים, סיפורי עתיד (“מראה שחורה” כהשראה לדוגמא), שיעסקו במקומם של מדע וטכנולוגיה בתרבות, בשפה, בחברה, בפוליטיקה ועוד…
עם הסופרים יעבדו אמנים ומעצבים שיעניקו ממד ויזואלי וקונספט ארט לכל אחד מהסיפורים, כחלק מהתהליך היצירתי. בין המשתתפים: שמעון אדף, אלכס אפשטיין, שהרה בלאו, ניר ברעם, עודד כרמלי | עורכת הסיפורים: נעה מנהיים | המנהל האמנותי של הפרויקט הוא מיש, במאי קולנוע ואנימציה, יוצר קומיקס ומורה בבצלאל | בין התחומים אליהם ייחשפו המשתתפים: ביולוגיה סינתטית וננו-רפואה (בעזרת המיזמים Genome Compiler ו-Vecoy Nano-medicine), סייבר, האקינג ותנועת הקוד הפתוח (בעזרת אנשי הסדנה לידע ציבורי), מחשוב ביולוגי (מכון וייצמן), מיפוי המוח האנושי (המרכז לחישוביות עצבית באונ’ העברית) וכן קריפטו-כסף, רובוטיקה, חלל, הדפסת תלת-ממד, ועוד…
מופעים קומיים: בפסטיבל יתקיימו שני אירועי פסגה קומיים – ערב סטנד-אפ גיקי, ערב שכל-כולו יוקדש להווי גיקי – זומבים, שר הטבעות, מלחמת הכוכבים, באטמן, מבוכים ודרקונים, ערפדים, רובוטריקים ועוד. אין לדעת, אולי יוכרע סוף סוף הקרב בין צ’אק נוריס לאופטימוס פריים ; קונגרס “היפופוטם” מארח את “ץ סופית” – מופע מטורף של חבורת “היפופוטם” ובו מערכונים קלאסיים וחדשים. הפעם יארחו ההיפופוטמים את הקבוצה הקומית “ץ סופית” למופע משותף. בסיום המהומה תוקרן פרודיית הפולחן “המוסד הסגור”.
- תאריכי הפסטיבל: 21-30 בספטמבר
- היכן: סינמטק תל-אביב